Uzunömürlülük fenomeninin ABŞ-li tədqiqatçısı və sağlam qidalanmaya dair kitabların müəllifi Den Byuttner bildirib ki, pəhrizdə fermentləşdirilmiş qidalar və müxtəlif bitki mənşəli qidalar uzunömürlülüyün əldə olunmasına kömək edir.

Buettnerin fikrincə, uzunömürlülük əldə etməyin əsas şərti düzgün qidalanmadır.

Bu, pəhrizdə heyvan zülalının nisbətinin məhdudlaşdırılmasını və istehlak edilən paxlalıların və tərəvəzlərin miqdarının artırılmasını nəzərdə tutur. Lobya, mərcimək, noxud zülal və liflə zəngindir - həzm olunmayan pəhriz lifi bağırsaqların işini yaxşılaşdırmağa kömək edir. Bundan əlavə, paxlalı yeməklər hazırlamaq asandır.

“Uzun ömür üçün düzgün bəslənmənin digər mühüm prinsipi müxtəliflikdir. Bəzi ölkələrdə (məsələn, Yaponiya) yüzlərlə çeşiddə göbələk, soğan, lobya, duza qoyulmuş xiyar və digər fermentləşdirilmiş qidalar var. Aralıq dənizi regionunda (Fransa, Portuqaliya, İtaliya və İspaniyanın bir hissəsini əhatə edir) həm də fermentləşdirilmiş qidalar olan pendir və qatıq məşhurdur. Bütün bunlar insan ömrünü uzadan qidalardır”, - deyə tədqiqatçı bildirib.

.