İnsanın əhvali-ruhiyyəsini neyrotransmitterlər (serotonin, dopamin, endorfin, triptofan, norepinefrinlər) yaxşılaşdırır. Onların sayəsində insan canlılıq və müsbət emosiyalar hiss edir.
Bu barədə rusiyalı qastroenteroloq Darya Utyumova danışıb.
O, əhvalı yaxşılaşdırmağa kömək edən ən vacib qidaları sadalayıb:
“Toyuq və mal ətində dopamin və norepinefrin səviyyəsini artıran tirozin amin turşusu var. Bu maddələr əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır, konsentrasiyanı və yaddaşı yaxşılaşdırır. Bundan əlavə, bu növ ətlərdə çoxlu “B12” vitamini var. Stresin öhdəsindən gəlməyə kömək edir. Qırmızı ətin tərkibində də çox miqdarda olan dəmir bədəni oksigenlə doyurur və bu da bizi gün boyu aktiv saxlayır. Yağlı balıqlar - alabalıq, qızılbalıq, ton balığı - stres hormonu olan kortizol səviyyəsinin artmasının qarşısını alan poli doymamış yağ turşularının mənbəyidir. Bu balıq növlərinin tərkibində “B” qrupunun vitaminləri və maqnezium da var ki, bu da stresli vəziyyətlərə tez uyğunlaşmağa kömək edir və konsentrasiyanı yaxşılaşdırır”, - deyə Utyumova bildirib.
Həkimin sözlərinə görə, qoz-fındıq da “B” vitaminləri və çoxlu doymamış yağ turşuları ilə zəngindir.
“Həmçinin tərkibində 75%-dən çox kakao olan tünd şokolad təbii antioksidantdır. Onun tərkibində beynin həzz mərkəzlərini stimullaşdıran hormon olan dofaminə çevrilən tirozin amin turşusu var. Tünd şokoladda həmçinin kortizol səviyyəsini azaldan triptofan var”, - deyə o, bildirib.
Yeri gəlmişkən qeyd edək ki, hər il fevralın 4-də Beynəlxalq Xoş Əhval Günü qeyd olunur.
.